Dora 's WonderNotLand

Wondering about life.

WE DO NOT RECOGNIZE NO BORDERS

on March 5, 2008

KULTUR SHOCK, combinatie de punk, etno – balkan – gypsy – folk – music, dirty rock ‘ n’ roll. 6 membrii, Bosnia, Bulgaria, Japonia, SUA – locurile de bastina ale membrilor, 5 albume – Live in Amerika, FUCC The INS, Kultura – Diktatura, We Came to Take Your Jobs Away si Live in Europe, implicare in proiecte sociale, intrare in transa cand urca pe scena, public in delir. Emigranti, refugiati, razvratiti, protest prin muzica. In ordine, sunt:

1. Mario Butkovic (Brcko, Bosnia), crescut in preajma unei bunici ce omora gaini cu biciul, a fugit de la Scoala de Muzica, sperand sa devina muzician – Scoala de muzica din Brcko -, in (Republica Socialista) Bosnia, unde puteai studia acordeonul si dansurile folk si cam atat. Canta la tambura (vechi instrument muzical cu coarde de metal, asemanator cu mandolina, dar cu gatul mai lung decat al acesteia), instrument national croat; la chitara (de la varsta de 13 ani, pe la nuntile tiganesti, care dureaza de obicei intre 5 zile si 2 saptamani) si la buzuki. In 1992, Brcko devine proprietate a gastilor nationaliste sarbe, iar Mario, pentru ca nu a avut un nume corespunzator si religie si nationalitate potrivite, a fost fortat sa-si lase parintii si orasul natal si sa devina refugiat. Unde? In orasul Pula, din Croatia. In 1995 a fost acceptat intr-un program de refugiati din USA si astfel aterizeaza in Seattle, singurul lucru pe care il au in comun cei 6 Kultur Shock. Canta la chitara si buzuki.

2. Valery Kiossovschi (Sofia, Bulgaria) este de fapt considerat macedonian datorita numelui si pasiunii sale pentru muzica macedoniana. Crescut de un bunic comunist cu muzica balcanica folk, pe care o ura, cauta refugiu in muzica rock. A fost solist si chitarist in trupa Orion care a reusit performanta, pe timpuri de restriste comunista, sa ajunga la un festival de muzica internationala din San Remo, Italia. Valery si tobarul nu au stat pe ganduri si, scapati tin tara, cer azil politic in Germania, pe care il si primesc. Dupa 3 ani, e acceptat ca refugiat in SUA. Canta la chitara si voce.

3. Masahi Kobayashi (Tokio, Japonia) vine in SUA in cautarea unei modalitati de a-si pune in valoare talentul de a canta la bass. Si reuseste, intr-o formula mai ciudata.

4. Matti Nobli (USA), canta la vioara.

5. Chris Sromquist (USA), canta la tobe.

6. Gino Srjdon Yevdjievic (Bosnia) – vocal – in ultimii patru ani a fost implicat intr-o serie de programe sociale, desfasurand activitati in cadrul penitenciarelor, invitat in cadrul proiectului Freehold Theatre Prison Project pentru a sustine un workshop de arta teatrala folosind meditatia prin ritm pentru a intruchipa personajul dorit. Cunoscut cantaret de pop la el in tara, pierde totul in razboiul din Sarajevo si pleaca in SUA.

Kultur Shock s-au format in 1996, dintr-o gluma pe seama traditiilor membrilor si a culturii fiecaruia. Cantau in cluburi, pana cand au fost remarcati de un vechi prieten de-al lui Gino, Krist Novoselic (Nirvana) si de un alt prieten de-al lui Krist, Yello Biafra (Dead Kennedys), care l-au chemat pe Billy Gould (Faith No More) si asa a semnat formatia un contract, aparand albumul FUCC The INS, in septembire 2001, o alta coincidenta bizara. Starnind reactii contradictorii, dintre care unele foarte ciudate: unii cumparatorii spargeau discurile si le trimiteau inapoi la casa de productie, Kultur Shock si-a vazut de drum.

Nebunie totala, o voce care creeaza dependenta si prima oara cand simt nevoia sa fac reclama unei trupe. Daca va plac Gogol Bordello, Iggy Pop, Goran Bregovic, Yerba Buena, Kultur Shock o sa fie numai buni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: